Nieuwspagina

2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012


KBN Danexamen zondag 10 december 2017 Harderwijk

Vandaag waren de KBN-Danexamens in Harderwijk. Ruim 100 kandidaten van 9 verschillende platformen namen deel aan de examens. Het Shotokan 4e platform had 24 kandidaten verdeeld over 4 rondes. Na alle Danexamentrainingen en het Proefexamen was nu het moment daar om alle examenonderdelen met volle inzet en concentratie te tonen. Wij zijn blij te melden dat, ondanks de examenstress, alle kandidaten een succesvol examen hebben afgelegd. Naast de diploma’s voor de geslaagden kregen de kandidaten die slaagden voor 1e Dan hun zwarte band met KBN-logo. Speciale vermelding nog voor Robin Huijer, hij liet een imponerend programma zien. Na afloop mocht hij zijn diploma voor 6e Dan in ontvangst nemen. Wij feliciteren alle kandidaten met de behaalde resultaten. Hierbij willen wij ook alle examenpartners, leraren en examinatoren bedanken, door jullie inzet, in eigen dojo en tijdens de trainingen, hebben jullie dit mooie resultaat mogelijk gemaakt. Dank jullie wel allemaal!

Voor het fotoalbum 1 klik op: KBN Danexamen ronde 1 zondag 10 december 2017 Harderwijk
Voor het fotoalbum 2 klik op: KBN Danexamen ronde 2 zondag 10 december 2017 Harderwijk
Voor het fotoalbum 3 klik op: KBN Danexamen ronde 3 zondag 10 december 2017 Harderwijk
Voor het fotoalbum 4 klik op: KBN Danexamen ronde 3 zondag 10 december 2017 Harderwijk
Voor het fotoalbum 5 klik op: KBN Danexamen van Robin Huijer, zondag 10 december 2017 Harderwijk


Danexamentraining zondag 3 december 2017 Noord-Scharwoude

Met nog maar 1 week te gaan tot de KBN-Danexamens in Harderwijk hebben we bij Kaihatsu-Do van Sander en Anouk Huntelerslag de programma’s voor 1e en 2e Dan nog eens zorgvuldig doorgenomen. Het aftellen is nu echt begonnen!

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining zondag 3 december 2017 Noord-Scharwoude


Danexamentraining dinsdag 28 november 2017 Breda

In de dojo van Karate-do Youkou Breda lag de nadruk op een goede balans tussen fysieke inzet en aandacht voor de afwerking van de technieken. Bij Jiyu ippon kumite is het GO NO SEN principe uitgelegd. Hierbij neemt de verdediger het initiatief van de aanvaller over, door de aanval te blokken opgevolgd door een goed getimede en geplaatste tegenaanval. De aanvaller en de verdediger moeten dus goed op elkaar ingespeeld zijn. De training werd vervolgd met 4x 1 minuut sparren. Tot slot liep de hele groep Kata Heian shodan.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining dinsdag 28 november 2017 Breda


Kata-training zondag 26 november 2017 Amsterdam

Karateka’s uit verschillende scholen kwamen naar Amsterdam om Kata te trainen. Kata is een goede manier om kwaliteiten en vaardigheden over te dragen en te behouden en zijn, als ze goed worden uitgevoerd, niet alleen een goede lichamelijke training, maar het vraagt ook veel concentratie. Hier gingen wij mee aan de slag met Heian sandan en Heian godan, Tekki shodan en Tekki nidan, Bassai dai, Kanku dai, Jion, Enpi en Gojushiho sho. Dit was de laatste Kata-training van dit kalenderjaar in Amsterdam. Vanaf januari zullen er weer nieuwe Kata-trainingen op onze agenda staan!

Voor het fotoalbum klik op: Kata-training zondag 26 november 2017 Amsterdam


Danexamentraining vrijdag 24 november 2017 Alkmaar

Het is fijn dat Johan Doesburg een grote dojo heeft waar de karateka’s op hun niveau kunnen werken aan de verschillende examenprogramma’s. Gisteren hebben we bij Funakoshi de Kihon voor 1e, 2e en 3e Dan behandeld. Hierna gingen we verder met Kata, alle Kata’s werden op tel uitgevoerd met de nadruk op de technieken, de snelheid en de kracht waarmee een techniek wordt uitgevoerd. Dit werd gevolgd door Jiyu ippon kumite, eerst de bruine banden en daarna de zwarte banden. Bij het sparren mocht de partner met de hoogste graad alleen de vuisten gebruiken. In het laatste deel van de training toonden twee examenkandidaten van ASK een mooie uitvoering van hun Bunkai.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining vrijdag 24 november 2017 Alkmaar


Landelijke Danexamentraining zaterdag 18 november 2017 Oosterhout

Vandaag was de laatste landelijke Danexamentraining voor de KBN Danexamen op zondag
10 december 2017. De gezamenlijke warming-up werd verzorgd door Arjan Zonneveld. Daarna werden de karateka’s ingedeeld in groepjes zodat iedereen gericht kon trainen op de eigen examenonderdelen. Hierna werd er stilgestaan bij de Kiba dachi, kenmerkend voor Kiba dachi is de parallelle voetstand, hierbij wijzen de tenen naar voren en zijn de knieën gebogen om te kunnen doorzakken wat dan de “paarde zit” vormt. Na deze uitleg werd deze stand praktisch toegepast in Tekki shodan, Tekki nidan en Tekki sandan. Na een korte drinkpauze werd de Jiyu ippon kumite doorgenomen. In het laatste deel van de training mocht er gekozen worden tussen Jiyu ippon kumite, Bunkai of Kata. Daarna was er de gelegenheid voor de examenkandidaten die met hun examenpartner aanwezig waren om de uitvoering van hun Bunkai te tonen. De training werd afgesloten met de gebruikelijke groepsfoto.

Voor het fotoalbum klik op: Landelijke Danexamentraining zaterdag 18 november 2017 Oosterhout


Danexamentraining vrijdag 17 november 2017 Leiden

Tijdens de training bij Kishido Martial Arts bij Paul de Nobel werd na de warming up de Kihon voor 1e, 2e en 3e Dan doorgenomen. Hierna werd de training vervolgd met de drie Tekki’s, Bassai dai, Jion, Enpi, Bassai sho en Hangetsu. De laatste 10 minuten van de training werd besteed aan de Jiyu ippon kumite en Jiyu kumite. De training werd afgesloten met de Bunkai van twee examenkandidaten.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining vrijdag 17 november 2017 Leiden


Proefexamen zaterdag 4 november 2017 Waspik

Het Shotokan 4e platform kan melden dat 23 kandidaten verder mogen met de volgende stap en zich kunnen aanmelden voor het KBN-Danexamen op zondag 10 december 2017. Het proefexamen kan gezien worden als een generale repetitie. De kandidaten laten alle examenonderdelen zien en de examinatoren beoordelen of de uitvoering het juiste niveau heeft om deel te nemen aan het KBN-Danexamen. Op onze agenda www.shotokan4eplatform.nl/agenda.html staan nog 5 Danexamentrainingen voor het KBN Danexamen in Harderwijk. Kandidaten voor zondag 10 december, maar ook kandidaten voor het examen in mei 2018 en karateka’s die gewoon lekker willen trainen zijn van harte welkom om deze trainingen bij te wonen.

Voor het fotoalbum klik op: Proefexamen zaterdag 4 november 2017 Waspik


Danexamentraining woensdag 1 november Etten-Leur

Gisteren was de laatste Danexamentraining bij Karateclub Etten-Leur voor het proefexamen komende zaterdag in Waspik. Nog een keer werd de examenstof voor 1e, 2e en 3e Dan doorgenomen met de nadruk op Kata. Marco de Vries oefende o.l.v. Peter van Haasteren zijn examenprogramma voor 4e Dan. De eerste ronde van het proefexamen zaterdag start om 15.00 uur. Iedereen is welkom om te komen kijken!

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining woensdag 1 november Etten-Leur


Kata-training zondag 29 oktober 2017 Amsterdam

Na de gebruikelijke warming-up zijn we begonnen met Kata Bassai dai. De naam betekend “Het fort binnendringen”. Kata is een schijngevecht, dit moet ook tot uitdrukking komen in de uitvoering. De kijker moet geboeid worden door de houding, de uitstraling, de tempowisselingen die samen het gevecht tegen onzichtbare tegenstanders tot uiting brengen. Eerst werd de aandacht gelegd op het uitvoeren van de technieken zonder voorbewegingen. Daarna werd het zwaartepunt verschoven naar het ritme. De tempowisselingen zorgen voor een opbouw van de spanning van het gevecht. Als een karateka zich kan inleven in het gevecht, komt dit de hele uitvoering van Kata ten goede. Aan het eind van de training konden de karateka’s een Tokui Kata kiezen (voorkeurs-Kata). In twee groepen werd deze Kata vol spirit aan elkaar getoond.

Voor het fotoalbum klik op: Kata-training zondag 29 oktober 2017 Amsterdam


Landelijke Danexamentraining zaterdag 28 oktober 2017 Apeldoorn

Vele karateka’s wisten de weg te vinden naar sporthal Matenpark in Apeldoorn voor de landelijke Danexamentraining georganiseerd door Ben van Elburg. Ronald Looij gaf een gevarieerde opwarming. Hierna werden de karateka’s verdeeld in groepjes zodat er gericht gewerkt kon worden aan het examenprogramma. Kihon, Kata en de Kumite onderdelen werden behandeld. De laatste 5 minuten van de training werd besteed aan de etiquette, hoe stap je de mat op voor het begin van de examenonderdelen. Hoe stel je je samen met je examenpartner op voor de Bunkai of Enbu. Hoe verlaat je de mat na de examenonderdelen. Weten hoe het examen verloopt brengt rust mee voor de kandidaten tijdens het examen. Volgende week zaterdag is het proefexamen in Waspik. Samen gaan we ons inzetten voor een mooi proefexamen!

Voor het fotoalbum klik op: Landelijke Danexamentraining zaterdag 28 oktober 2017 Apeldoorn


Danexamentraining donderdag 26 oktober 2017 Nijmegen

Tijdens de training bij Karateschool Kuroshiro van Wilbert Derks werden vier onderdelen uit het 1e Dan examenprogramma grondig doorgenomen (Kihon, Kata, Jiyu ippon kumite en Jiyu kumite).

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining donderdag 26 oktober 2017 Nijmegen


Danexamentraining maandag 23 oktober 2017 Rijswijk

In de dojo van FuRinKaZan in Rijswijk van Rob Jacobs werd de structuur van het KBN Danexamen uitgelegd. De volgorde van de examenonderdelen (Kihon, Kata, Jiyu ippon Kumite, Bunkai of Enbu
en tenslotte Jiyu Kumite). Het is altijd weer bijzonder om terug te zijn in de oude dojo van Tom Wessels. Een mooie uitspraak van Tom Wessels was: Budo is mijn passie, niet alleen om het gevecht, maar als basis om een beter mens te worden!

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining maandag 23 oktober 2017 Rijswijk


Danexamentraining zaterdag 21 oktober 2017 Amstelveen

Tijdens de training bij Almir Skrijelj lag de focus vooral op de afwerking van de individuele technieken in Kihon, Kata en Jiyu ippon kumite. In het laatste deel van de training mochten de kandidaten die deelnemen aan het proefexamen hun Bunkai tonen voor de groep. Hierbij willen wij speciaal Boyd van Leeuwen, leerling van Almir Skrijelj veel succes toewensen voor het Wereld kampioenschap (WJK) dat komende week zal plaats vinden in Tenerife.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining zaterdag 21 oktober 2017 Amstelveen


Danexamentraining vrijdag 20 oktober 2017 Alkmaar

Het KBN Danexamen bestaat uit 5 onderdelen, Kihon, Kata, Jiyu ippon kumite, Bunkai en het Jiyu Kumite (vrij sparren). Al deze examenonderdelen kwamen aan bod in de dojo van Johan Bult. Het proefexamen voor de kandidaten voor 1e t/m 3e Dan is al over twee weken in Waspik. De komende weken moet er door de kandidaten nog hard getraind worden.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining vrijdag 20 oktober 2017 Alkmaar


Danexamentraining woensdag 11 oktober 2017 Teteringen

De warming up in de dojo van Arjan Zonneveld bestond uit soepel Jiyu kumite, de opdracht was technisch vechten op halve snelheid om warm te worden. Daarna werd de Kihon voor 1e, 2e en 3e Dan o.l.v. Dimitra Limneos doorgenomen. Marco de Vries trainde o.l.v. Arjan Zonneveld zijn twee Kihon series voor zijn 4e Dan examen. Hierna waren de examen Kata’s aan de beurt. De training werd vervolgd door Jiyu ippon kumite en Bunkai. Tot slot toonde Marco de Vries Kata Gojushiho sho voor de groep. Hard trainen met de juiste focus is noodzakelijk om bij je doel te komen.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining woensdag 11 oktober 2017 Teteringen


Danexamentraining zaterdag 7 oktober 2017 Klazienaveen

In de dojo van sportschool Extension van Gerard de Hoop werd na de warming-up zoals gewoonlijk eerst de Kihon voor 1e, 2e en 3e Dan doorgenomen. Bij Kata lag dit keer de nadruk op zich voorstellen van denkbeeldige tegenstanders. Hierna kwam Jiyu ippon kumite aan bod en als laatste lieten twee aanwezige examenkandidaten hun Bunkai zien.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining zaterdag 7 oktober 2017 Klazienaveen


Danexamentraining dinsdag 3 oktober 2017 Waalwijk

Na de warming-up bij Karate-do Academie Itosu van Gerrie van Tilburg werd eerst de Kihon voor 1e t/m 3e Dan doorgenomen. Daarna kwam Kata aan de beurt. Na deze onderdelen was het tijd voor Jiyu ippon kumite. Dit onderdeel wordt steeds beter begrepen. De verdediger weert de aanval van de aanvaller af en plaatst een ingeoefende gerichte en goed getimede tegenaanval. Bij het onderdeel vrij sparren hebben we een aantal punten nog eens extra onder de aandacht gebracht. Anders dan bij een Kumite wedstrijd is het niet de bedoeling om alleen punten te scoren, maar om in een vrije situatie te laten zien dat je verschillende technieken gecontroleerd kunt uitvoeren. De training werd afgesloten door de Bunkai van de aanwezige examenkandidaten.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining dinsdag 3 oktober 2017 Waalwijk


Danexamentraining woensdag 27 september 2017 Etten-Leur

Er werkt hard gewerkt tijdens de training in de Dojo van Peter van Haasteren. Aan de uitvoering van de Kihon, Kata en Jiyu ippon kumite is duidelijk te merken dat de leraren veel aandacht besteden aan deze onderdelen. De uitvoering van de Bunkai kan nog beter. Bunkai is een partneroefening waarbij de Kata als leidraad door de uitvoering zichtbaar moet zijn. De verschillende technieken volgen elkaar op, zoals ze in de Kata getoond worden. Tijdens de training hebben we aandacht besteedt aan het aspect DO: maak de weg ergens naar toe, even belangrijk als het doel.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining woensdag 27 september 2017 Etten-Leur


Kata-training zondag 24 september 2017 Amsterdam

De Kata-training in de dojo van Shin-ju was deze keer gericht op de afwerking van de standen, heupinzet, juiste technieken, een goede lichaamshouding, kracht en snelheid. Deze principes integreren in je Kata is niet makkelijk. Dit hele proces van bewegen vraagt toewijding. Het was fijn om samen te werken en samen te verbeteren, "domo arigatou gozaimasu."

Voor het fotoalbum klik op: Kata-training zondag 24 september 2017 Amsterdam


Danexamentraining zaterdag 23 september 2017 Apeldoorn

De training bij Ben van Elburg werd goed bezocht, meer dan 20 karateka’s begonnen na de warming-up geconcentreerd aan de vijf Kihon onderdelen voor het 1e t/m 3e Dan. In drie groepjes werd er vervolgens gewerkt aan Tekki shodan, Tekki nidan en Tekki sandan. Hierna was het tijd voor Jiyu ippon kumite, eerst alle karateka’s gezamenlijk en daarna in twee groepen om en om. De groep werd weer verdeeld in drie groepjes voor Tokui Kata. We zijn geëindigd met Jiyu kumite (vrij vechten).

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining zaterdag 23 september 2017 Apeldoorn


Landelijke Danexamentraining zaterdag 16 september 2017 Rotterdam

Tadashii-do organiseerde de eerste landelijke Danexamentraining van dit seizoen. Het is fijn om met frisse energie weer aan de slag te gaan met de programma’s. Na de gezamenlijke warming-up, gegeven voor Wim Mallens werden de karateka’s verdeeld in groepjes om gericht op hun eigen niveau te werken aan Kihon, Kata en Kumite. Karateka’s, bedankt voor jullie inzet en aanwezigheid. Fijn dat jullie er waren!

Voor het fotoalbum klik op: Landelijke Danexamentraining zaterdag 16 september 2017 Rotterdam


Kata-training zondag 28 mei 2017 Amsterdam

Vandaag was de laatste Kata-training van dit seizoen in de dojo van Shin-ju. De coördinatie vanuit het centrum naar de beweging stond tijdens de warming up en bij een aantal ademhalingsoefeningen centraal. Later werd dit toegepast in de 5 Heians, Bassai dai, Jion en Enpi. Tijdens de uitvoering van de konings-Kata, Kanku dai, werd dit thema verder uitgediept. Hoe regelmatiger je Kata traint, hoe diepgaander het begrip en beter de uitvoering van Kata zal worden. Het trainen van Kata zorgt niet alleen voor een fysieke ontwikkeling van het lichaam maar ook voor een geestelijke ontwikkeling door meer begrip te krijgen voor de verschillende technieken en ritmes van Kata.

Voor het fotoalbum klik op: Kata-training zondag 28 mei 2017 Amsterdam


KBN-Danexamen zondag 21 mei 2017 Harderwijk

We kijken terug op een lange dag waarin 36 kandidaten, verdeeld over 4 rondes hun examen
aflegden voor 1e, 2e, 3e en 4e Dan. Helaas zijn ondanks de goede voorbereiding en trainingen
niet alle kandidaten geslaagd. Trots zijn we op de kandidaten die geslaagd zijn en hun diploma in
ontvangst mochten nemen. Met dank aan alle leraren, examinatoren en examenpartners die dit
resultaat mogelijk hebben gemaakt door de gezamenlijke inzet in aanloop naar dit KBN Danexamen.
Namens het Shotokan 4e platform van harte gefeliciteerd!

Voor het fotoalbum van ronde 1 klik op: KBN-Danexamen zondag 21 mei 2017 Harderwijk 1
Voor het fotoalbum van ronde 2 klik op: KBN-Danexamen zondag 21 mei 2017 Harderwijk 2
Voor het fotoalbum van ronde 3 klik op: KBN-Danexamen zondag 21 mei 2017 Harderwijk 3
Voor het fotoalbum van ronde 4 klik op: KBN-Danexamen zondag 21 mei 2017 Harderwijk 4


Bijzonder Danexamen zaterdag 20 mei 2017 Harderwijk

Met trots melden wij dat al onze examenkandidaten geslaagd zijn. Romy Klumper, Mark Dekker,
Jarno van Oene en René Verkissen slaagden voor 1e Dan en mogen vanaf nu hun zwarte band
dragen. Jeroen Bakx en Peter Kneefel slaagden voor 2e Dan. Jullie inzet was duidelijk te zien
tijdens het examen, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal.

Voor het fotoalbum klik op: Bijzonder Danexamen zaterdag 20 mei 2017 Harderwijk


Danexamentraining 13 mei 2017 Eerbeek

Vandaag was de training in de Dojo van Ronald van den Eyssel. Na de warming-up werden Kihon,
Kata en Kumite onderdelen volgens de examenprogramma’s voor 1e Dan, 2e Dan en 3e Dan
doorgenomen. Op het einde mochten de examenkandidaten, die met hun examenpartner aanwezig
waren, hun Bunkai tonen voor de groep. Een Bunkai moet overtuigend en knallend afgerond
worden, de examenkandidaat laat zien dat hij/zij het gevecht gewonnen heeft.
Over één week zijn de KBN Danexamens in Harderwijk. Namens het Shotokan 4e platform zijn er in
totaal 42 kandidaten die op zaterdag 20 mei of zondag 21 mei, deelnemen aan het examen dat
plaatsvindt in Sporthal de Sypel in Harderwijk. De agenda zal na de Danexamens aangevuld worden
met nieuwe data.

Voor het fotoalbum 1 klik op: Danexamentraining 13 mei 2017 Eerbeek
Voor het fotoalbum 2 klik op: Danexamentraining 13 mei 2017 Eerbeek


Landelijke Danexamentraining zaterdag 6 mei 2017 Oosterhout

De sporthal was deze zaterdag gevuld met karateka’s die naar Oosterhout waren gekomen om deel
te nemen aan de laatste landelijke Danexamentraining van dit seizoen. Na de warming-up verzorgd
door Arjan Zonneveld werd er in verschillende groepen gewerkt aan de examenprogramma voor
1e t/m 4e Dan. Bij de Renzoku waza was de opdracht de vuist na de Kiai snel terug te halen, pas
dan ben je klaar met je combinatie. Hierna volgden de onderdelen Tokui Kata, Jiyu ippon kumite en
Bunkai. In het laatste deel van de training mochten de karateka’s een vrij onderdeel kiezen.
Zaterdag 13 mei is er nog een Danexamentraining van 15.00 tot 16.30 uur bij Ronald van den
Eyssel in Eerbeek. De KBN-examens zijn op zaterdag 20 mei en zondag 21 mei in Harderwijk.

Voor het fotoalbum 1 klik op: Landelijke Danexamentraining zaterdag 6 mei 2017 Oosterhout
Voor het fotoalbum 2 klik op: Landelijke Danexamentraining zaterdag 6 mei 2017 Oosterhout


Kata-training zondag 23 april 2017 Amsterdam

Karateka’s van verschillende scholen waren naar Amsterdam gekomen om in de dojo van Shin-ju
aan Kata te werken. Na een uitgebreide warming-up deden we eerst een paar inleidende
oefeningen gericht op Hara, centrum van het lichaam. Daarna begonnen we met de vijf Heians,
opgevolgd door Tekki shodan, Tekki nidan, Bassai dai, Jion en Enpi. Hiervoor werden de karateka’s
in 2 groepen verdeeld, zij toonden om en om hun Kata. Daarna werden ze in 6 groepen verdeeld
en mochten ze uit 6 verschillende Kata’s hun Tokui Kata (keuze Kata) kiezen. De training werd
afgesloten met het uitvoeren van een serie krachtige shuto uke’s met Kiai.
De volgende Kata-training is op zondag 28 mei in Amsterdam.

Voor het fotoalbum klik op: Kata-training zondag 23 april 2017 Amsterdam


Danexamentraining 22 april 2017 Hoogezand

Een week na het proefexamen gaan we weer verder met de Danexamentrainingen. Dit keer waren
we in de dojo van Karate-do Hyoshi van Lucien Bendt. Zoals altijd zijn we ook deze training
begonnen met de warming up, dit werd opgevolgd door het onderdeel Kihon met de nadruk op
technisch bewegen. Hierna zijn we aan de slag gegaan met het onderdeel Kata, Heian nidan en
Heian godan, Tekki shodan en Tekki sandan, Bassai dai, Jion en Enpi werden op tel en zonder tel
uitgevoerd. De training werd afgesloten met de Jiyu ippon kumite en Bunkai, waarbij presentatie en
etiquette nog eens benadrukt werden.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining 22 april 2017 Hoogezand


Proefexamen zaterdag 15 april 2017 Waalwijk

Zaterdag 15 april was het proefexamen van het Shotokan 4e platform. De kandidaten begonnen
goed voorbereid aan hun proefexamen en we zijn dan ook blij om te kunnen meedelen dat op een
paar kandidaten na, de meeste kandidaten een positief advies hebben gekregen en zich nu mogen
aanmelden voor het KBN Danexamen op zaterdag 20 of zondag 21 mei in Harderwijk. Het
proefexamen moet gezien worden als een generale repetitie. De examinatoren kijken of de
kandidaten de examenstof voldoende beheersen en of zij in de tijd tussen het proefexamen en het
KBN-Danexamen nog verbeteringen kunnen aanbrengen in hun uitvoering. Wij feliciteren de
kandidaten die door mogen naar het KBN-Danexamen en we zullen de andere kandidaten in de
komende periode bijstaan om vaardigheden verder te verbeteren voor het proefexamen volgende
keer!

Voor het fotoalbum 1 klik op: Proefexamen zaterdag 15 april 2017 Waalwijk - ronde 1
Voor het fotoalbum 2 klik op: Proefexamen zaterdag 15 april 2017 Waalwijk - ronde 2


Danexamentraining dinsdag 11 april 2017 Breda

De laatste Danexamentraining voor het proefexamen komende zaterdag in Waalwijk was in de
dojo van Youkou in Breda. De aanwezige karateka’s hebben hun examenprogramma nog een keer
doorgenomen en hier en daar nog een paar kleine tips meegekregen. Wij wensen alle
examenkandidaten veel succes toe!

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining dinsdag 11 april 2017 Breda


Landelijke Danexamentraining zaterdag 8 april 2017 Apeldoorn

Meer dan 60 karateka’s van uit heel Nederland kwamen naar de landelijke Danexamentraining in
Apeldoorn. Voordat de training begon kregen Gerrie van Tilburg en Ben van Elburg een rood/wit
geblokte band cadeau. Na het groeten begon de warming-up die verzorgd werd door Ben van
Elburg. Daarna werden de karateka’s in kleine groepjes verdeeld zodat ze onder leiding van de
leraren hun examenprogramma konden oefenen. De aanwezige examenkandidaten kregen op het
einde van de training nog een tip mee voor het proefexamen: hou je hoofd koel en zet je beste
beentje voor. Na het af groeten en de groepsfoto namen wij nog even tijd om een aantal foto’s
van de rood/wit geblokte banden te maken. Fred Bron, bedankt voor de banden!

Voor het fotoalbum klik op: Landelijke Danexamentraining zaterdag 8 april 2017 Apeldoorn


Danexamentraining vrijdag 7 april 2017 Alkmaar

Een groep gemotiveerde karateka’s was aanwezig bij de Danexamentraining in de Dojo van
Funakoshi. Na de warming-up zijn we aan de slag gegaan met Kihon en Kata volgens de
programma’s voor 1e en 2e Dan. Hierna was de Jiyu ippon kumite aan de beurt met speciale
aandacht voor een goede afweer, timing en afstand. Na het onderdeel Jiyu ippon kumite was het
tijd voor de aanwezige examenkandidaten om hun Bunkai voor de groep te tonen. Nog maar één
week en dan is het proefexamen.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining vrijdag 7 april 2017 Alkmaar


Danexamentraining zaterdag 1 april 2017 Oudenbosch

Tijdens de training bij Shin Gi Tai van Marco de Vries kwamen verschillende onderdelen van het 1e,
2e en 3e Dan examenprogramma aan bod. Bij het onderdeel Jiyu ippon kumite lag de nadruk op een
goede afweer. Na de aanval is er eerst een goed getimede afweer voordat er een tegenaanval
geplaatst wordt. Niet alleen de timing maar ook de afstand zijn belangrijk om de aanval goed te
kunnen afweren. Daarna gingen we verder met Heian shodan t/m Heian godan, Tekki shodan,
Tekki nidan en Tekki sandan, gevolgd door Bassai dai, Jion, Enpi, Nijushiho en Sochin. Op einde van
de training was er de mogelijkheid voor de examenkandidaten om hun Bunkai te tonen.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining zaterdag 1 april 2017 Oudenbosch


Danexamentraining woensdag 29 maart 2017 Teteringen

In de dojo van Arjan Zonneveld werd na de warming-up de Kihon voor 1e, 2e, en 3e Dan
doorgenomen. Hierna was het onderdeel Kata aan de beurt, om en om deed één groep Kata Jion
en de andere groep Kata Enpi. De aandacht lag op techniek, kracht en snelheid. Jiyu ippon kumite
en Jiyu kumite zijn ook behandeld. De training werd afgesloten met de Bunkai van twee aanwezige
examenkandidaten en Kata Sochin voor de hogere Dangraden.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining woensdag 29 maart 2017 Teteringen


Kata-training zondag 26 maart 2017 Amsterdam

Er was een mooie opkomst tijdens de Kata-training bij Shin-ju in Amsterdam. Thema van de training
was heuprotatie. De rotatie/draaiing van de heup komt vanuit de voeten en benen. Dit werd eerst
met een aantal oefeningen en met Kihon technieken getraind. In Kata gaat het om het hele proces
van bewegen. Niet het eindplaatje alleen is belangrijk, maar hoe je beweegt tijdens de individuele
technieken en tijdens de overgang van de ene stand naar de andere stand. De heuprotatie werd
nadrukkelijk geoefend tijdens de uitvoering van Kata Heian yondan, Enpi en een eigen Tokui Kata
(keuze Kata). De volgende Kata-training is op zondag 23 april ook in Amsterdam.

Voor het fotoalbum klik op: Kata-training zondag 26 maart 2017 Amsterdam


Danexamentraining zaterdag 25 maart 2017 Klazienaveen

Karate dojo Extension van Gerard de Hoop had een mooie grote zaal die we konden gebruiken. Na
de warming-up werd de Kihon voor 1e, 2e en 3e Dan doorgenomen. Het is duidelijk te zien dat de
Kihon vaak getraind wordt. Het onderdeel Kata werd opgevolgd door Jiyu ippon Kumite en Bunkai.
De aanwezige examenkandidaten lieten aan het eind van de training hun Bunkai zien. Nog een
paar kleine puntjes, goede Kiai’s en iets meer fighting spirit en de Bunkai is klaar om te tonen
tijdens het proefexamen. Het Proefexamen is over drie weken op zaterdag 15 april in Waalwijk.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining zaterdag 25 maart 2017 Klazienaveen


Danexamentraining zaterdag 18 maart 2017 Enschede

Tijdens de training in de sfeervolle dojo bij Muga Mushin Ryu van Patrick Ros zijn we aan de slag
gegaan met het examenprogramma voor 1e, 2e en 3e Dan. Kihon werd opgevolgd door Kata en
Kumite. Samen vormen deze 3 trainingsvormen een eenheid die elkaar versterken. De technieken
van Kihon komen ook voor in Kata en worden gebruikt in Kumite. Wij danken Ralph Gemser voor
het organiseren van deze training.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining zaterdag 18 maart 2017 Enschede


Danexamentraining zaterdag 11 maart 2017 Hellevoetsluis

Tijdens de training bij sportcentrum Kooistee van Hans Jansen werd na de warming-up de Uke
waza en de Renzoku waza voor 1e, 2e en 3e Dan doorgenomen. Een goede basis, aarding, is
belangrijk om krachtig te kunnen stoten, blokken en trappen. Hierna werd Kata behandeld. Het
Shotokan staat bekend als een stijl met diepe standen en krachtige bewegingen. Door de diepe
standen verleg je het zwaartepunt en vergroot je de balans van de technieken. In het laatste deel
van de training gingen de karateka’s aan de slag met hun Kumitevormen, Jiyu ippon kumite en
Bunkai.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining zaterdag 11 maart 2017 Hellevoetsluis


Danexamentraining woensdag 8 maart 2017 Etten-Leur

Vele karateka’s hadden de weg gevonden naar de dojo van Peter van Haasteren in Etten-Leur. De
training werd zoals gewoonlijk begonnen met een pittige warming up gevolgd een aantal
partneroefeningen. Hierna kwamen de examenonderdelen voor 1e, 2e, 3e en 4e Dan aan bod.
Door de vele trainingen wordt kracht, snelheid, lenigheid/flexibiliteit, coördinatie, techniek en
uithoudingsvermogen steeds beter. Dit komt de uitvoering van alle examenonderdelen ten goede.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining woensdag 8 maart 2017 Etten-Leur


Landelijke Danexamentraining zaterdag 4 maart 2017 Den Haag

De landelijke Danexamentraining georganiseerd door Karate Do Harmonie van Ali Kucuk bestond in
grote lijnen uit de vaste examenonderdelen Kihon, Kata, Jiyu ippon kumite en Jiyu kumite. Hier
naast werd deze keer ook aandacht besteed aan de Bunkai en Enbu. Zowel bij Bunkai als Enbu
werk je samen met je examenpartner om samen een goede vorm neer te zetten die gekenmerkt
wordt door techniek, kracht, controle en Zanshin. Hier gaan vele trainingsuren in zitten voor de
examenkandidaat en zijn of haar examenpartner. Het proefexamen is op zaterdag 15 april in
Waalwijk. In te tussenliggende tijd kunnen alle aanwezige kandidaten met de tips en aanwijzingen
die ze van de leraren hebben gekregen in hun eigen dojo aan de slag.

Voor het fotoalbum klik op: Landelijke Danexamentraining zaterdag 4 maart 2017 Den Haag


Kata-training zondag 26 februari 2017 Amsterdam

Een mooie opkomst tijdens de Kata-training bij Shin-ju in Amsterdam. Vol enthousiasme is er in het
eerste deel van de training gewerkt aan de verplaatsingen van de basisstanden, zenkustu dachi,
kokutsu dachi en kiba dachi. Doel van de training was om even stil te blijven staan bij hoe je je
voeten gebruikt tijdens je verplaatsing van de ene naar de andere stand en op welk moment je je
voet draait. Later werd dit toegepast in Heian sandan, Heian godan, Bassai dai, Jion en een vrije
keuze Kata. Het is moeilijk om alles te verwoorden in Kata. Alleen luisteren en kijken is niet genoeg,
zo leer je het niet. Doen en nog eens doen is de sleutel. Allen, bedankt voor jullie inzet, graag tot
de volgende Kata-training, deze is op zondag 26 maart!

Voor het fotoalbum klik op: Kata-training zondag 26 februari 2017 Amsterdam


Danexamentraining zaterdag 25 februari 2017 Amstelveen

Tijdens de training bij Karate Buitenveldert van Almir Skrijelj lag de focus op de Kihon voor 1e, 2e
en 3e Dan. De training werd vervolgd met de vijf Heians, drie Tekki’s en Tokui Kata, deze werden
in groepjes op tel en zonder tel gelopen. Een Dan-graad haal je door hard te werken. Regelmatig
trainen is de sleutel tot succes in elke discipline. Karate Buitenveldert, bedankt voor de hartelijke
ontvangst!

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining zaterdag 25 februari 2017 Amstelveen


Danexamentraining woensdag 22 februari 2017 Teteringen

Tijdens de training bij Shotokan Karate-Do Teteringen van Arjan Zonneveld was de opdracht, het
vasthouden van de focus. Een goede focus is niet vanzelfsprekend, dit keer hebben we hier
aandacht aan besteed, bij de Kihon (5 onderdelen voor 1e t/m 3e Dan) en Kata (3 Kata’s). De
training werd beëindigd met een serie buikspieroefeningen.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining woensdag 22 februari 2017 Teteringen


Danexamentraining maandag 20 februari 2017 Rijswijk

Na een uitgebreide warming-up in de dojo van Rob Jacobs werd er opgelijnd voor de vijf onderdelen van de Kihon. Kihon is een vast onderdeel van elke Danexamentraining. Een verbetering van Kihon kan slechts bereikt worden door het constant “opblinken en polijsten” van de technieken. De efficiëntie van een techniek hangt immers af van kleine details. Daarom is het belangrijk om te blijven oefenen, telkens weer opnieuw de technieken te trainen en proberen te verbeteren. De Kihon werd opgevolgd door de vijf Heians, Tekki shodan en Tekki nidan, Bassai dai en Enpi. Aan het eind van de training was er nog tijd om naar de uitvoering van de Enbu van een examenkandidaat te kijken. Bij de foto’s mag natuurlijk niet de foto van Tom Wessels, oprichter van Furinkazan, ontbreken.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining maandag 20 februari 2017 Rijswijk


Danexamentraining zaterdag 18 februari 2017 Apeldoorn

Tijdens de training bij SKVE van Ben van Elburg hebben we de tijd dynamisch ingevuld. Eerst een goede warming up, daarna zijn we overgegaan naar de onderdelen Kihon en Kata voor 1e t/m 3e Dan. Voor Kumite is er gekozen voor Jiyu kumite (sparren). Er werd gewerkt met opdrachten in groepjes van drie karateka’s. Als afsluiter hebben we flink wat buikspieren gedaan, om en om 5x sit ups, gevolgd door 5x leg raises, alle zwarte banden hebben tot 5 geteld. We kunnen terugkijken op een geslaagde en leerzame training.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining zaterdag 18 februari 2017 Apeldoorn


Danexamentraining zondag 12 februari 2017 Heemskerk

Er waren karateka’s van verschillende scholen aanwezig bij de training in de dojo van Max
Agerbeek. Na de nodige warming-up op zondagochtend, stonden de onderdelen Kihon, Kata, Jiyu
ippon kumite en Bunkai op het programma. Na een demonstratie van een aantal examenkandidaten
van de Jiyu ippon kumite heeft de hele groep gewerkt aan de uitvoering van hun eigen Jiyu ippon
kumte. Op einde van de training toonden een aantal examenkandidaten hun Bunkai. Het was mooi
om te zien dat er met plezier getraind werd!

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining zondag 12 februari 2017 Heemskerk


Landelijke Danexamentraining zaterdag 4 februari 2017 Rotterdam

Na de warming-up gegeven door Wim Mallens van Tadashii-do, werden de aanwezige karateka’s in
kleine groepjes verdeeld om gericht te kunnen werken aan het onderdeel Kihon. Hierna was er
aandacht voor een aantal specifieke technieken die voorkomen in Kata. Deze technieken kunnen op
verschillende manier in Kata aan bod komen. Hierdoor leer je de technieken op diverse manieren te
bekijken en uit te voeren. Na de Tekki Kata’s gingen we verder met Jiyu ippon kumite. Jiyu betekend
vrij, ippon is een uitdrukking waarmee één wordt bedoeld, kumite geeft aan dat het een
partnervorm is. Aan het einde van de training was er aandacht voor Jiyu kumite, soepel met elkaar
sparren, na 1 minuut werd er een pluspunt (top) en een minpunt (tip) aan elkaar gegeven. Het is
mooi om zo’n grote groep gedreven karateka’s geconcentreerd te zien werken. Fijn ook dat veel
leraren aanwezig waren waardoor het mogelijk was om in kleine groepjes te werken.

Voor het fotoalbum klik op: Landelijke Danexamentraining zaterdag 4 februari 2017 Rotterdam


Danexamentraining zondag 29 januari 2017 Amsterdam

Tijdens de Danexamentraining bij Shin-ju in Amsterdam zijn de programma’s van 1e t/m 4e Dan
doorgenomen. Iedereen heeft goed gewerkt. Het was een leerzame training.
Allen dank voor de deelname

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining zondag 29 januari 2017 Amsterdam


Danexamentraining zaterdag 28 januari 2017 Hoogezand

Er is met plezier getraind bij Karatedo Hyoshi van Lucien Bendt. De focus bij de Kihon lag op de
Renzoku waza (combinatietechnieken), deze zijn uitgebreid doorgenomen. Dit werd opgevolgd
door Tekki shodan, Tekki nidan en Tekki sandan. Daarna kwam de Jiyu ippon kumite aan bod.
De training werd afgesloten met een vrije keuze Kata.

Voor het fotoalbum klik op: Danexamentraining zaterdag 28 januari 2017 Hoogezand


Danexmentraining zaterdag 21 januari Apeldoorn

Na de warming up bij SKVE zijn we overgestapt naar twee onderdelen uit de Kihon van het
1e, 2e en 3e Dan examenprogramma, de Uke waza (afweertechnieken) en de Renzoku waza
(combinatietechnieken). Daarna gingen we aan de slag met het onderdeel Jiyu kumite, technisch
sparren met opdrachten. Er werd aandacht geschonken aan de volgende aspecten: kijken en
reageren, verschillende technieken uitproberen, juiste afstand, correcte houding, vooruit bewegen,
achteruit bewegen, linksvoor zowel rechtsvoor staan, gebruik maken van arm en beentechnieken.
De training werd afgesloten met een aantal Kata’s.

Voor het fotoalbum klik op: Danexmentraining zaterdag 21 januari Apeldoorn


Landelijke Danexamentraining zaterdag 14 januari 2017 Alkmaar

Vandaag was de eerste landelijke Danexamentraining van 2017 in Alkmaar. Na de korte
winterstop, voor veel scholen, zijn we begonnen met een goede warming-up gegeven door
Johan Doesburg gevolgd door Kihon. Voor Kihon en Kata werden de aanwezige karateka’s
verdeeld in groepjes zodat ze aan de eisen van hun eigen Danexamenprogramma, van 1e t/m
4e Dan, konden werken. Ook het onderdeel Jiyu kumite werd behandeld, een aantal oefeningen
waren speciaal erop gericht om dit onderdeel, vrij sparren, te verbeteren. De training werd
afgesloten met een mooie uitvoering van Kata Unsu gedemonstreerd door Rick Sonnema!

Voor het fotoalbum klik op: Landelijke Danexamentraining zaterdag 14 januari 2017 Alkmaar


0